2016 aduce o serie de finantari nerambursabile, cuprinse intre 10.000 si 200.000 de euro pentru infiintarea sau dezvoltarea unor activitati economice diverse. Cofinantarea proprie din partea beneficiarului nu este intotdeauna solicitata, astfel ca va puteti realiza proiectul doar cu ajutorul fondurilor nerambursabile.

Programul Operational Regional
Deschidere estimata: Luna Ianuarie 2016.
Finantari pentru start-up-uri: nu.

Acest program va fi deschis la inceputul anului, in cursul lunii ianuarie cu o linie de finantare destinata microintreprinderilor.

Prin intermediul acestei linii de finantare, beneficiarii vor avea la dispozitie o finantare nerambursabila cuprinsa intre 25.000 si 200.000 de euro, in intregime nerambursabila. Solicitantii vor suporta doar cheltuielile neeligibile, atunci cand acestea intervin in cadrul proiectului (comisioane, impozite, taxe, mijloace de transport, utilaje second-hand).

Programul National de Dezvoltare Rurala
Deschidere estimata: Luna Martie 2016.
Finantari pentru start-up-uri: da.

PNDR va deschide, la fel ca si in 2015, un numar de 6 linii de finantare interesante pentru beneficiarii privati, doua dintre acestea fiind destinate activitatilor economice, altele decat agricultura, realizate in mediul rural.

Masura 6.4 Crearea si dezvoltarea de activitati neagricole
La fel ca si in cazul masurii 6.2, sunt acceptate toate activitatile desfasurate in spatiul rural, cu exceptia agriculturii. Pentru siguranta, puteti verifica lista codurilor CAEN eligibile, disponibilape site-ul www.afir.info.

Programul Operational Capital Uman
Deschidere estimata: prima jumatate a anului 2016.

Acest program va aduce oportunitati de finantare foarte atractive, pentru o gama variata de beneficiari eligibili. Totusi, in cele ce urmeaza va fi prezentat programul „Romania Creativa”, ce acorda microfinantari de pana la 25.000 de euro somerilor, persoanelor inactive, dar si salariatilor care vor sa devina antreprenori in industrii creative, precum: mestesuguri, industria publicitara, crearea si dezvoltarea de software, productia de jucarii, arhitectura, moda.

Nu se vor acorda finantari nerambursabile pentru firmele crate in Bucuresti – Ilfov. Beneficiarul va trebui sa-si inregistreze si sa-si demareze investitia in celelalte 7 regiuni ale tarii.

Finantari Nationale

Liniile de finantare din fonduri nationale vor fi derulate prin intermediul www.aippimm.ro, ca si in anul anterior. Nu este estimata o data pentru deschiderea acestora, insa este de asteptat ca acest lucru sa se intample in a doua jumatate a anului.

Mai mult, finantarile nationale nu au o programare multianuala, ca in cazul finantarilor din fonduri europene, ci beneficiaza de fonduri alocate conform Bugetului de Stat, ceea ce le face vulnerabile unor eventuale rectificari.

Bugetul anuntat pentru anul 2016 este de aproximativ 160 de milioane de lei, suma ce va fi alocata prin intermediul unui numar de zece programe de finantare a afacerilor mici si mijlocii. Dintre aceste zece programe, trei sunt noi, urmand a fi deschise pentru prima data in acest an.

Sursa: www.finantare.ro