Guvernul vrea sa acorde ajutoare de stat de pana la 55.000 de euro fabricutelor private, intr-un nou program de finantare a intreprindrilor mici si mijlocii, destinat microindustrializarii. Proiectul de procedura si criteriile de selectie au fost lansate in dezbatere publica.
Potrivit proiectului de procedura, scos in dezbatere publica pe site-ul Directiei Politici Antreprenoriale a Ministerului Economiei, noul Program national multianual de microindustrializare va pune la bataie in total 60,89 milioane de lei (peste 13 milioane de euro).
Statul vrea sa imparta acesti bani la cel putin 244 de microintreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii (IMM).
Fiecare ajutor financiar acordat poate ajunge pana la 250.000 de lei (circa 55.000 de euro, la cursul actual), dar nu poate depasi 90% din valoarea investitiei pe care antreprenorul trebuie sa o efectueze cu banii acestia. Asta inseamna ca, la un ajutor maxim, fabricuta beneficiara trebuie sa vina si ea cu minimum 27.800 de lei (6.150 de euro), astfel incat investitia totala prin program sa ajunga la cel putin 277.800 de lei (61.500 de euro).
Asa cum arata acum proiectul de procedura pentru program, Guvernul a marit ajutorul de minimis, pentru ca intr-o forma intermediara mai veche se prevedea un ajutor financiar nerambursabil de maximum 120.000 de lei.
Directia Politici Antreprenoriale are nevoie si de observatiile Consiliului Concruentei pentru a putea demara programul de sprijin pentru microindustrializare.


Sursa: www.finantare.ro