2012 hasonló időszakához viszonyítva az idei esztendő első kilenc hónapjában 7%-kal nőtt az ipari termelés, a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint a növekedés 6,2%-os volt – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

A növekedéshez elsősorban a feldolgozóipar járult hozzá, amely 8,5 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint, míg a munkanap- tényezővel kiigazított index szerint 8%-kal. A kitermelőiparban 3,2, illetve 2,8 százalékos növekedést regisztráltak. A villamos és hőenergia-, a földgáz-, a melegvíz-kitermelésben, -gyártásban és -szállításban csökkenést jegyeztek: a nyers adatok szerint 3,9%-os, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 4,6%-os volt a visszaesés.

A nagy ipari ágazatokban is növekedést regisztráltak, mind a nyers adatok, mind a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint.
Az előző év hasonló időszakához képest szeptemberben az ipari termelés 10%-kal nőtt a kiigazítatlan adatok szerint, míg a munkanaphatástól megtisztított index szerint 7,1%-kal.

A növekedéshez főként a feldolgozóiparban tapasztalt keresletnövekedés járult hozzá (ez 11,3, illetve 8,3%-kal nőtt), de nőtt a villanyáram-, hőenergia-előállítás s földgázkitermelés is (2, illetve 0,1%-kal). A kitermelésben csökkenést jegyeztek 1, illetve 0,9%-kal.

Forras:erdely.ma