1. Rengeteg pénz jött az Uniótól. Hogyan tudnám én azt megszerezni?

Valóban sok pénz jön az Uniótól, sokféle beruházásra - ezeket pályázat útján lehet megszerezni. Lépésekben a következőket szükséges tennie:

1. gondolja át, hogyan szeretné vállalkozását, szervezetét, települését fejleszteni

2. keresse meg azt a pályázati kiírást, amelybe Ön és az elképzelése beleilleszkedik

3. állítsa össze és vitelezze ki a pályázatot a finanszírozó követelményeinek megfelelően Amennyiben ideje és szaktudása nem elegendő, fordulhat pályázatokban jártas szaktanácsadó céghez.

2. Van egy beruházási ötletem. Hogyan tovább a megvalósításhoz?

Töltse ki az adatlapot, és mi, mint szaktanácsadó cég, felmérjük és elemezzük hol érdemes befektetnie, hogyan lehet befektetését finanszírozni külső forrásból (vissza nem térítendő támogatás, előnyős banki hitel), milyen partnereket érdemes bevonni az ötlet kivitelezésébe és hogyan lehet a befektetését sikeressé tenni hosszú távon.

3. Mit jelent a pályázat? Miért kellene pályáznom?

A pályázat egy olyan dokumentáció, amely alapján vissza nem térítendő támogatást kérhet különböző finanszírozóktól a fejlesztési tervei megvalósítására. Ez előnyősebb, mint a banki hitel abból a szempontból, hogy a kapott támogatást nem kell egyáltalán visszafizetnie. Romániában jelenleg a legtöbb pénzt pályázat útján lehet lehívni, ezért Önnek is pályáznia kell ahhoz, hogy ezeket megszerezze és minél több tervét megvalósítsa.

4. Miért kellene kidolgozzak fejlesztési stratégiatervet, ahhoz hogy az uniós pénzt megkapjam?

A stratégiaterv annyit jelent, hogy felmérjük hol vagyunk jelenleg, hová szeretnénk jutni például 10 év múlva és hogyan juthatunk oda. Az Unió is hasonlóan megtervezi, hogy egy bizonyos időperiódusra melyek a céljai, prioritásai és ezekre ad támogatást. Tehát egy településnek is fel kell tudni mutatnia, hogy az a terv, amelyre pályázik, része egy hosszú távú tervnek és beilleszkedik az Unió prioritásaiba. Tehát, főleg önkormányzatok, kistérségek esetében, a sikeres pályázás alapfeltétele az EU-konform fejlesztési stratégiaterv megléte.

5. Szükséges tanácsadó céghez fordulnom?

A pályázati rendszer pontos ismerése és a komplex pályázati dokumentációk összeállítása (legfőképp az uniós támogatások esetében) külön szaktudást igényel, épp úgy, mint a kenyérsütés vagy autógyártás. A pályázatoknak egy sajátos nyelvezete van és ez 4 szempontból is fontos szerepet játszik: - előszőr is, az Ön ötlete és szervezete tökéletesen bele kell illeszkedjen a pályázati kiírásba, hanem a pályázata elbírálásra sem kerül - másodszor, a leadott pályázata meg kell feleljen a fent említett specifikus nyelvezetnek, hanem elutasítják - harmadszor, az elszámolási dokumentáció szintén meg kell feleljen a finanszírozó követelményeinek és egyben a közpénzek elköltésére vonatkozó törvénykezésnek, mert másképp soha nem jön be a pénz - negyedszer, a kivitelezés is követelményeknek megfelelően kell történjen, egyébként a finanszírozó visszavonja kamatostól a támogatást. Ami a stratégiatervek és főleg azok megvalósítását illeti, szintén szükséges ismerni az uniós támogatások politikáját, hogy a tervben megjelölt ötletek megvalósításra kerülhessenek. Ezen tervek kidolgozásában fontos a helyi közösség bevonása elejétől végig. Tehát úgy a pályázatok, mint a stratégiatervek elkészítése, valamint beruházások megvalósítása szakismereteket igényel, valamint ezek folyamatos aktualizálását, hiszen a piac folyamatosan változik. A szakismeretek elsajátítása, a piac állandó figyelése, a folyamatos kapcsolattartás a finanszírozókkal és a dokumentumok kidolgozása jelentős időt igényelnek. Ezért érdemes szaktanácsadó céghez fordulni. Az EuroTop Consulting felkészülve a piaci igényekre, széleskörű szolgáltatáscsomaggal (LINK) áll azon vállalkozások, önkormányzatok, non-profit szervezetek rendelkezésére, akiknél szakmai segítségnyújtásra van szükség a pályázatok, stratégiatervek, tanulmányok elkészítése kapcsán.

6. Mire kell odafigyelnem, amikor pályázati tanácsadó céget választok?

Fontos figyelembe venni: 1. a cég garanciavállalását, legfőképp a pályázat tartalmi és formai elemeinek helyességéért . A pályázás egy verseny, így a pályázat pozitív elbírálása 4 tényezőtől függ: a tartalmi és formai elemek helyességétől, a többi pályázatban megjelölt tervek minőségétől, a versenyben résztvevő cégek gazdasági helyzetétől és az elbírálók szubjektív véleményétől. 2. referenciáit 3. olyan kérdéses ígérgetéseket, miszerint ha egy éven belül nem kerül pályázati lehetőség, visszafizetik a pénzét. Ez legtöbbször nem történik meg, mert vagy pályázati határidőhöz nagyon közel kap értesítést arról, hogy van egy pályázat, s ilyenkor már késő leadni, vagy pedig kap az 1 év alatt egy olyan pályázati értesítést, amelyről Önnek, mint laikusnak, nehéz eldönteni, hogy valóban beleilleszkedik-e vagy sem.